Хиперзвук: От Ню Йорк до Лондон за час

33894
Хиперзвук: От Ню Йорк до Лондон за час

След осем години САЩ планират да въведат в употреба многоцелеви хиперзвуков самолет, който ще стига от Ню Йорк до Лондон за един час.

Докато светът се възхищава на руските танкове "Армата", САЩ гледат към небето и мечтаят за хиперзвукови скорости. Пентагонът, съвместно с DARPA, се е заел с разработката на хиперзвуков самолет, който се очаква да стане новата дума в бойната авиация, пише Газета.Ru.

Германия слага край на неограничените скорости?

От години аутобаните в Германия са нещо като писти за Need for Speed – красиви спортни коли се движат с доста високи скорости и в...

Още през 2013 г. САЩ са провели успешни изпитания на самолета Х-51, чиято скорост пет пъти превишава звуковата. Той се разработва от 2004 година, а за самата технология са похарчени около 300 млн. долара.

Първоначално Х-51 бил прикрепен към стратегическия бомбардировач Boeing B-52 Stratofortress, който се издигнал на височина 15 км. След това хиперзвуковият самолет се отделил, включил ракетните двигатели и за половин минута достигнал скорост 5 маха, или около 5310 км/ч.

И все пак полетът не продължил дълго – горивото стигнало едва за четири минути полет, след което самолетът паднал в океана. Американските военни успели да получат множество данни, които да използват за създаването на сериен образец на хиперзвуков самолет.

Главен проблем е разработката на двигател, който да може да работи продължително време, изчислявано в часове, а не в минути. Отделно предизвикателство за военните специалисти е търсенето на материали, които да издържат температурите при хиперзвукови скорости. Освен това все още не съществува система за навигация, с която подобен самолет да изпълнява военни задачи.

Задачата на американците е и създаването на двигател, който да може да развива скорост 10 маха, тоест около 10 600 км/ч.

Пилот за малко не се блъснал в НЛО?

Службата за авиационна безопасност на Великобритания разследва съобщението на пилота на пътническия самолет "Еърбъс" А-320 за възникнал...

Отделен проблем е колосалното претоварване, което може да изпитва пилотът на подобен самолет. По-скоро първите хиперзвукови самолети ще бъдат безпилотни.

"САЩ не са единствените, които се занимават със създаването на хиперзвуково въоръжение. Преимуществото на такива образци е не само в скоростта, но и в това, че те могат бързо да преодоляват колосални разстояния", казва старши научният съветник на военновъздушните сили на САЩ Мика Андсли.

Например в Китай вече разработват хиперзвукови системи за ПВО, които, както се очаква, ще се използват точно срещу такива самолети. А разработка на самите самолети има в Китай, Индия и Франция.

Русия също разработва хирерзвукови самолети от началото на XXI век. В основата им са съветски технологии, които били замразени след разпадането на СССР. Определен напредък имат "Сухой", "Туполев" и Експерименталния машиностроителен завод "Мясищев".

Американските медии съобщиха, че през февруари 2014 година Русия е провела първите успешни изпитания на такъв самолет, получил названието Ю-71.

И българи скачали като Феликс Баумгартнер

Българите трябва да знаят, че от 1957 г. в България се изпълняват такива стратосферни скокове и ние имаме 5 регистрирани рекорда. Тов...

По техни сведения самолетът ще бъде способен да носи ядрен заряд. Това изцяло се съгласува с думите на руския президент Владимир Путин, който обещава ядрените сили на Русия да се попълнят с 40 ядрени заряда. Възможно е част от тях да бъдат на новите хиперзвукови самолети.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии