Гъбесто сърце работи като истинско (ВИДЕО)

7780
Гъбесто сърце работи като истинско (ВИДЕО)

Лабораторни изпитания са демонстрирали, че изкуствено сърце от гъбест материал работи не по-зле от обичаен сърдечен имплант и имитира истинско живо сърце.

"Меките" роботи, чиято структурна основа не са твърди материали от рода на метал или пластмаса, в последно време бързо излизат на мода. Пълните с въздух системи от тръби им позволяват да променят формата си и се приближават към естествената подвижност и ловкост на живите същества.

Изкуствено сърце на велкро

Изследователите от университета на Торонто са създали нова изкуствена тъкан за сърце – биоразложим скелет, който позволява на сло...

Но досега съществуват сериозни ограничения, свързани с изпомпването на газ през сложна разклонена мрежа от тръби. За тази цел се изискват мощни помпи, затова повечето проекти на "меки" роботи остават доста миниатюрни и обикновено – почти плоски, пише Naked Science.

За да избегнат този проблем, учените от Корнуелския университет използвали за своя робот гъбест материал, пронизан от разклонена мрежа от въздушни пори.

Херметичното покритие на повърхността задържа въздуха вътре, затова, като се напомпа или изпомпа въздухът, може да се постигне нейното съкращение, както го прави сърцето.

Ето как изглежда:

Какво не знаем за сърцето

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Тази година фокусът е върху алармирането на институциите и обществеността за вре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии