Готви се блокада за България на сайтове с детска порнография

14285
Готви се блокада за България на сайтове с детска порнография

Най-големият кабелен оператор в страната blizoo ще се включи в проекта на ГДБОП – "Децата – потенциални жертви на престъпления в интернет", насочен към по-ефективното противодействие на сексуалната експлоатация и злоупотреба с деца онлайн. Като част от ангажимента си към инициативата, blizoo ще блокира достъпа до сайтове, съдържащи детска секс експлоатация. Това ще става чрез специален филтър, ползващ черен списък с уебсайтове, изготвян от Интерпол и актуализиран на седмична база. Всеки опит за достъп до блокирано съдържание ще се пренасочва към двуезична информация, уведомяваща, че това е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

"Децата – потенциални жертви на престъпления в интернет" е част от усилията на Европейския съюз да осигури безопасна среда за децата в интернет. България е седмата държава в ЕС, която се присъединява към инициативата. Проектът е разработен от ГДБОП по програма „Превенция и борба с престъпността” на Европейската комисия.

Гнусно - все повече деца играят потресаващи XXL игри (18+)

Изключително тревожно е, че в мрежата се разпространяват порноигри с анимационни герои и подрастващи открито се хвалят, че ги играят. П...

„Киберпрестъпленията са едни от най-бързо развиващите се престъпления в модерното общество поради нестандартните методи за извършване, а анонимността в уеб пространството улеснява експлоатацията и злоупотребата с децата“ – коментираха от ГДБОП.

„Проблемът с престъпленията срещу деца онлайн е важна за решаване задача, на която се обръща сериозно внимание. Добрите европейски практики трябва да бъдат прилагани и тук в България, затова се радвам, че имаме възможността да бъдем сред първите оператори, предлагащи високоскоростен интернет, като се включим и активно съдействаме за мащабното реализиране на този проект. Вярваме, че мерките, които предприемаме, ще са ефективни и ще помогнат за превенцията на такъв род престъпления“, добави Харалд Рош, изпълнителен директор на blizoo.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии