Google спря Google News в Испания заради нов данък

70599
Google спря Google News в Испания заради нов данък
Снимка: Getty Images

Американският гигант Google изпълни обещанието си да спре популярната си онлайн новинарска услуга Google News в Испания като протест срещу нов закон, който ще го задължи да плаща за съдържание.

"Изключително сме тъжни да обявим, че заради неотдавнашни промени в испанските закони ние премахнахме испанските издателства от Google News и затворихме Google News в Испания", се казва в съобщение на испанската страница на Google News, която обикновено е пълна с ново съдържание.

"Тези закони изискват всяко испанско издание да таксува услуги като Google News за показване дори на най-малкия откъс от техни публикации, независимо дали искат или не", се казва още в съобщението, публикувано на английски и на испански език. "Тъй като Google News не печели никакви пари (не показваме реклами на сайта) този нов подход е неизпълним", допълва същият източник.

На 10 декември Google съобщи, че ще затвори Google News в Испания заради новия закон за интелектуалната собственост в Испания, който влиза в сила през януари. Той изисква от новинарските издания да получават плащане за съдържание, дори ако искат да го предоставят безплатно. Законът беше наречен "данък Google" в Испания, но ще се прилага също и за други големи уеб компании със страници, които възпроизвеждат или поместват линкове към новинарско съдържание, като Yahoo.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии