Google се отказа от Flash за Chrome. Дойде времето на HTML5

6621
Google се отказа от Flash за Chrome. Дойде времето на HTML5

От 1 септември интернет гигантът Google обяви, че забранява автоматичното възпроизвеждане на Flash, какъвто формат използват и банерните реклами, като цели да подобри работата на браузъра си Chrome. Причината, обясняват от Google, са пропуски в сигурност на Adobe Flash технологията.

Става дума за автоматичното зареждане на маловажни Flash файлове, към които приспадат именно Flash рекламите, обясни Светльо Стоичков от агенцията за онлайн изследвания "Гемиус".

Google Chrome става все по-влиятелен

Браузърът Google  Chrome продължава да разширява влиянието си сред потребителите в глобален мащаб. Най-новите статистически данни ...

"Това, че Google спира автоматичното възпроизвеждане на Flash съдържание, не означава, че то ще стане абсолютно недостъпно за потребителите. От настройките на браузъра всеки може да промени предпочитанията си като разреши изпълняване на всяко съдържани", успокои Елисавета Петрова, проджект мениджър в дигиталната агенция The Mags.

По думите й обаче остава въпросът дали потребители са информирани за тази възможност. "А още повече – дали имат причина да се възползват от нея, след като Flash съдържанието е не рядко свързано с реклами", коментира Петрова.

Тя обясни още, че изпълнението на Flash съдържание използва сравнително големи ресурси от батериите на устройствата, а браузърът Chrome, известен с разточителството си в тази посока, обещава да предприеме редица от стъпки, с които да позволи по-дълго сърфиране на потребителите на мобилни устройства. Петрова припомни, че още от юли браузърът Mozilla автоматично блокира Flash съдържание, а основателят на технологичната компания Apple Стив Джобс коментира, че Flash "трябва да умре" още през 2010 г.

Според Светльо Стоичков явно е дошло време за навлизането на новия тип рекламни формати, а именно HTML5 банерите.

Google пусна гласово търсене през Chrome

Може би най-популярната интернет компания в света Google направи поредна "глезотийка" - гласово търсене през Chrome. Засега обаче то ра...

Какви са предимствата на HTML5 и как ще се промени правенето на реклами за онлайн кампании може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии