Google купиха азбуката

7863
Google купиха азбуката
Снимка: Getty Images / Guliver

Как би ви прозвучало, ако чуете, че Google са купили азбуката? Едва ли някой би го приел буквално. Ако сте се сетили за холдинг компанията Alphabet, на която Google вече е дъщерна фирма, то разсъжденията ви са поели по верния път.

Google закупиха домейн с името abcdefghijklmnopqrstuvwxyz.com, така че те наистина притежават азбуката.

Елън Мъск ще помага на Израел да изпревари Русия на Луната

Собственикът на компанията SpaceX Елън Мъск ще помогне на колаборацията SpaceIL от Израел да изпревари Русия в пускането на лунен модул...

Домейнът е създаден през 1999 г. и беше актуализиран на 7 октомври 2015 г., когато Google поеха контрола над него, както сочи базата с домейн данни – Whois. Сумата похарчена за целта не е известна.

Google обявиха преструктурирането си през август в опит да разделят основните си бизнес сфери като например „търсене“ и Android от колите без шофьори. Тогава Google представиха и своя уеб сайт с URL адрес abc.xyz.

Причината за новия домейн не е съвсем ясна, особено при положение, че на сутринта след закупуването му страницата не можеше да зареди.

„Осъзнахме, че сме изпуснали няколко букви в abc.xyz, така че просто се задълбочихме“, сподели говорител на компанията пред медиите.

Автомобилите на Google ще се учат да нарушават правилата

Google ще се постарае да "очовечи" своите безпилотни автомобили. Както съобщава The Telegraph, компанията възнамерява да внесе изменени...

По данни от Whois Google притежават още 18 095 други домейна. Компанията е собственик и на Googl.com и Gogle.com, така че, в случай че някой потребител спелува погрешно Google, търсачката би го пренасочвала всеки път към едно и също място.

Понякога компаниите закупуват правата над някои домейни, за да се предпазят от изпадането в неудобни бъдещи ситуации. Това е и причината американският технологичен гигант предвидливо да притежава домейна GoogleSucks.com.

Преминаването към Alphabet причини немалко главоболия на Google, що се отнася до имената на домейните. Пример за това е невъзможността компанията да се сдобие с домейна alphabet.com, защото вече е зает от немските производители на коли BMW. А според доклад, публикуван в New York Times по-рано тази година, BMW не желаят да го продават.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Microsoft и Google слагат край на патентните войни

Технологичните титани Microsoft и Google обявиха, че са се съгласили да се сложи край на всички съдебни дела за нарушаване на патентнот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии