Филм на облаци показаха в Англия (Видео)

8472
Филм на облаци показаха в Англия (Видео)

Британският художник Дейв Линч (Dave Lynch) е създал апарат, с който може да се проектира движеща се картина върху облак, съобщава Gizmodo. В разработката на конструкцията под названието Project Nimbus е взел участие специалистът в областта на химичните връзки д-р Майк Никс (Mike Nix).

Уредът бил поставен на борда на лек самолет Cessna 172. В хода на експеримента проектираният галопиращ кон с ездач бил ясно различим на облаците от разстояние 50 метра. По-нататък изследователите планират да усъвършенстват технологията, за да може предаването на анимирани изображения да се осъществява от земята и водата.

Експериментът Holometer: Светът може да е триизмерна холограма

Според една от теориите на учените, всичко, което виждаме около нас, е просто... триизмерна холограма. Тази идея получава все повече ко...

За създаването на арт проекта Линч бил вдъхновен от доклад за възможните начини за използване на холограми за военни цели. Сред вариантите авторите на доклада предлагали показването на изображение на неизвестен древен бог над вражеската столица, за да се деморализират жителите.

Първият прототип на устройството бил създаден от художника през 2007 г. За негова основа е взет зоопраксископ – проектиращ апарат, изобретен от фотографа Едуард Майбридж през 1879 г. Линч и колегите му добавили в конструкцията полусферични лещи, през които преминава светлината от лазер с мощност 2,5 вата. Изображението на конника също е взето от експериментите на Майбридж.

Зоопраксископът е предшественик на съвременните кинопроектори, а важен детайл от него бил голям стъклен диск с диаметър над метър. На неговия край се нанасяли снимки на някаква фигура (обикновено това били животни) в различни стадии на движение. Когато дискът се въртял, преминаващата през него светлина от мощна лампа създавала на белия екран илюзия за анимирано изображение, пояснява Lenta.ru.

Творба на български художник става пощенска марка в САЩ

Днес Пощенската служба на САЩ пуска марка с портрет на Мая Анджелоу, нарисуван от живеещия в Атланта български художник Росен Райков, и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии