Facebook Messenger - загубената битка за личните ви данни

213861
Facebook Messenger - загубената битка за личните ви данни

Имам Facebook още от момента, в който го откриха и бях свидетел на какви ли не дизайни, ъпдейти, смяна на настройки за сигурност, и всичко, което е доказателство за мотото им "Move Fast and break things" (Движи се бързо и чупи неща). Все още го ползвам, с голяма доза внимание към личните си настройки и тези на страниците, с които работим.

От доста време ми се натрапва да започна да използвам Messenger, вместо опцията за лични съобщения и категорично отказвам. Бях отвратена от Facebook Chat Sidebar - странично каре, в което виждам и ме виждат всички приятели във Facebook и ме показва онлайн, дори и когато съм далеч от компютъра си. Не съм фен и на новия чат прозорец, в който просто си чатя с някой, но не мога да виждам старите си чатове, в което Skype наистина печели битката за опции. Както и да е - и това преглътнах. Но точно заради ужасното чувство, че някой има постоянна видимост над това дали съм онлайн или не и факта, че ми се набива информация, която не ме интересува - кой какво прави в реално време - лесно махнах и двете странични ленти и продължих спокойно в социалната мрежа.

Да ползвам лични съобщения за мен беше наистина достатъчно и до последно отказвах да инсталирам приложението Messenger, дори и когато започнах да получавам известия на телефона си, че скоро няма да има лични съобщения за мобилни устройства и всичко ще е преместено във въпросното приложение, което ако не изтегля ... е, не казваха какво ще стане.

Ами ако нямам достатъчно памет на телефона? Ами ако просто НЕ ИСКАМ? Как така някой ще ми каже кога и дали ще имам достъп до личните си съобщения... Е, този ден дойде. И просто не можех да видя нищо, освен ако не инсталирам приложението, което забелязах, че моят съпруг и приятели имаха отдавна и ползваха чинно. Не бях чула някой да се оплаче, може би защото по време на инсталацията все още беше по желание, имаш си лични съобщения, имаш си и чат - гъзарийка за телефона. Тепърва щях да разбера дали съм доволна.

25 хил. души съдят Facebook

Колективен иск срещу Facebook - 25 хил. души съдят социалната мрежа заради злоупотреба с лични данни. Всеки от ищците настоява за 500 д...

Като при всяко приложение, което свалям на телефона си първо разгледах най-важното. Privacy - тоест условията за ползване на личните ми данни и тези на телефона. Ето какво видях в прозореца на самото приложение по време на инсталация:

  • Да чете всичките ми контакти, в това число тези, които имат електронна поща и допълнителни контакти към името си.
  • Да разполага с приблизителното ми местонахождение, както и с GPS местоположението ми.
  • Да чете всичките ми SMS или MMS съобщения.

Тъй като бяха доста генерално записани, а аз винаги имам здравословна параноя на тема лични данни, изводът, който си направих, е следнияt. Във всеки един момент някой може да има достъп до това къде съм, кой е в списъка ми с контакти и какво си пиша и изпращам с хората по телефона. Досега Facebook е имал такъв достъп, но само върху нещата, които правя през личния си профил. Там е изключено местонахождение и каквато и да е синхронизация с контакти на компютъра или телефона ми. (Използвам Samsung Galaxy с 2 сим карти, 3G, който има ужасната опция да синхронизира всичко, което си поискам със всякакви акаунти. И разбира се - не съм позволила такъв хаос). Но вече не се чувствах сигурна. И все пак - повечето приложения със социален аспект имат нужда от такъв достъп и винаги искат достъп до контактите ми. Идеята на Facebook Messenger е да го използвам и за контактите ми извън социалната мрежа, като деликатно ми се напомня да ги поканя. Ех.....

• Да чете статуса на телефона ми и неговото ID. Това е опцията, с която най-много се злоупотребява и най-малко се разбира в приложенията. Някои от тях трябва да знаят дали телефонът ти е в airplane mode или набира някой. Понякога трябва да спрат на пауза, докато говорите, друг път трябва да спрат за малко музиката, която слушате, за да ви известят за безкрайно важна информация... Но това също така означава, че могат да прочетат и да изпратят вашия IMEI на някой сървър някъде в интернет. Обикновено този уникален за всеки телефон номер се използва, за да се контролира пиратска дейност или да бъде следен човек. Проблемът е дали се доверявате на разработчика на приложението. И понеже тук разработчикът е Facebook Inc., считаме, че настройките за сигурност не са много различни от тези на самото приложение за Facebook за мобилни устройства. Което не оставя отворен въпроса за личните ни данни и кой, кога и как може да разполага с тях.

Вманиачена американка искала от полицията да ѝ върне Facebook-а

Какво да направите, ако ви изчезнe страницата във Facebook? Повикайте полицията. Колкото и рядко да се случва, все пак подобни случки ...

В края на деня това приложение е лесно за използване, най-вероятно ще бъде оправяно и ъпдейтвано още много пъти и се надявам да не ме дразни прекалено много с покани и спам на контактите ми. Имам известна доза неприязън към начина, по който винаги ми напомня за себе си, но това е просто още едно от многото приложения, които имам на телефона си. Разликата е, че това не беше инсталирано доброволно, затова винаги ще бъде далеч от сърцето ми.

Ако трябва да ви дам един съвет, той е: Не позволявайте на приложението да синхронизира контактите от телефона ви.

Истината е, че отдавна сме загубили битката с личните си данни - без значение дали сме ги предоставили в социалната мрежа, в онлайн профили във форуми, оставяйки Skype да покаже всичко или оторизирайки приложение да прави каквото си иска само и само да качим снимка на 5 кюфтета в правилния момент. Трябва ли да се притесняваме? Това е личен въпрос към всеки, който е социален или онлайн ексхибиционист и в един момент реши да кандидатства за държавна работа, докато профилната му снимка е листо на марихуана. Не забравяйте, че Facebook се използва както за да следите някой, който ви интересува, така и да бъдете следени от някой, който се интересува от вас. Какъв достъп давате - зависи от вас. Докато най-големите и сериозни медии опровергаваха слухове и митове, че едва ли не Facebook може да включи камерата ви когато си поиска или да записва в стаята ви без ваше позволение, добре е да знаете, че това е нещо, което телефонът ви може без значение кое приложение сте свалили. За мен това е причината винаги да си купувам телефони, на които мога да извадя батерията по всяко време. Просто ей така. За да си хапна кюфтетата необезпокоявана.

Споделям с вас някои от рецензиите, които потребителите оставиха в интернет, споделете с нас - как се разви вашата „връзка“ с Facebook Messenger?

WhiteKid Velintro

Facebook спира чата на основното си мобилно приложение

Социалната мрежа Facebook се готви да обособи в отделно приложение чат функцията си Facebook Messenger що се отнася до мобилните устр...

Това заема прекалено много място. Телефонът ми едвам работи с него. Да ни карате насила да използваме приложение е тъпо. Сигурен съм, че така или иначе ще имате достатъчно сваляния на приложението си, ако го бяхте оставили опционално, което е точно това, което ви съветвам да направите.

Tara Murray

Съобщения.

Ако исках да пусна смс на някой от телефона си НЕ през Facebook приложението, щях да го направя със SMS. Не само, че ми убива батерията, но и нямам нужда от приложение, което ме кара да превключвам за един прост SMS, само защото номера на приятеля ми не е вкаран в контактите ми в телефона. И не искам всички в контактите ми да имат телефонния ми номер. Не случайно съм го скрила!

Azael Mora

В Иран Facebook статуси пратиха 8 души в затвора

Осем младежи от Иран, който публикували критики към правителството на страната под формата на Facebook статуси, бяха осъдени на общо 12...

ТРЯБВА да инсталирам, за да си видя съобщенията? Предполагам, че продавайки личната ми информация за рекламен приход не е достатъчно за Върховния Лидер Зукърбърг. Сега трябва да си сваля и второ приложение, за да използвам единствената опция на Facebook, която реално ме свързва с приятелите ми.

Richard Nettles

Фактът, че това е единствения начин да пратя съобщения на хора в телефона си през Facebook, е ужасен. Защо трябваше да държите съобщенията ми пленници, докато сваля това? Второ, когато някой ми праща снимка, не ми показва цялата картинка като кликна. Зум-ва и само ми показва половината без дори да ми даде да плъзна и да видя останалото.

Keith Fields

Ужасно приложение

От Facebook подложили близо 600 хил. потребители на таен експеримент

Близо 600 000 потребители на социалната мрежа Facebook са били подложени на психологически експеримент без да подозират за това. Специ...

Защо ме насилвате да сваля това приложение? Само за да мога да правя нещата, които вече правя. Защо искате да имате ПЪЛЕН достъп до телефона ми? Това е тъпотия и смятам да си изтрия всички Facebook приложения накуп.

Jason Stein

Не ми харесва да правя неща насила, нямам място и време за това приложение на телефона си, но Facebook ни го натрапва. Може да се хвалят с 100 000 000+ сваляния, но не всички хора са го свалили доброволно.

Автор: Оля Антонова, Консултант "Социални мрежи", Creative Director, www.beesocial.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии