Ето какво ще измести паролите за смартфоните

26962
Ето какво ще измести паролите за смартфоните
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Технологията за сканиране на ирис обещава да сложи край на паролите с дебюта на нов смартфон, който “поглежда” очите на собственика си, за да се отключи, пише The Guardian. Новият смартфон на Fujitsu, който се продава от най-големия мобилен оператор в Япония, NTT Docomo, използва инфрачервени светоизлъчващи диоди (LED)и специална камера, за да заснеме изображение на ириса. Устройството разпознава скритата уникална структура на ириса, която се изгражда до двегодишна възраст и трудно може да бъде подправена.

За разлика от пръстовите отпечатъци, ирисът е защитен и не се износва. В същото време, в сравнение с формата на лицето, формата на ириса по-лесно може да се предскаже и моделира математически, тъй като той е плосък и се променя само в зоната, контролирана от рефлекса на зеницата. Подобно на скенерите за пръстови отпечатъци обаче, скенерите за ирис могат да бъдат “измамени” с висококачествени фотографии.

По този начин се разбира дали смъртта е близо

Международен екип от учени твърди, че рискът от настъпване на смърт може да се определи по силата на ръкостискането, пише сп. Lancet. ...

Множество биометрични технологии се конкурират да изместят системата от потребителско име и парола, която затруднява потребителите и лесно може да бъде преодоляна от хакери. Скенерите за пръстови отпечатъци, например, се използват в компютри от 2000 година, но едва след внедряването им в мобилните устройства и подобрението на надеждността и скоростта на разпознаване се превърнаха в реална алтернатива на паролите.

Системата за разпознаване на ирис може да бъде “измамена” по-трудно и се използва по-лесно, без да е необходим физически контакт с устройството. През последните 15 години скенерите за ирис се използват за разпознаване и контрол на гранични пуктове. Обединените арабски емирства използват ирисово разпознаване на сухоземните, въздушните и морските си граници от 2001 година. Повечето устройства за сканиране на ирис функционират на 10 сантиметра от окото.

Миниатюризираната система на Fujitsu е ефективна при стандартното разстояние за работа със смартфон. Компанията твърди, че новият скенер е по-бърз и по-точен от лицевото разпознаване, което е често срещана функция на устройствата с Android. Сканирането на ириса може да служи и като част от нова онлайн система за оторизация на достъп подобно на пръстовите отпечатъци, използвани при високия клас смартфони на Samsung, Huawei и Apple.

 

Технологичен бастун разпознава лица

Скромният бял бастун помага на незрящите хора да се ориентират от времето на Втората световна война. Сега тази стара технология е обнов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии