Датчици в автомобилите ще прогнозират поледиците

48220
Датчици в автомобилите ще прогнозират поледиците
Снимка: БГНЕС

Шведски учени ще монтират върху 1000 автомобила в Гьотеборг експериментални датчици, които ще прогнозират поледицата по пътя 8 часа преди настъпването й, предаде ТАСС, като се позова на шведски медии.

По този начин жителите на града ще могат да получават оперативна информация за състоянието на пътя и ще са подготвени за извънредни ситуации. Датчикът е разработен от инженери на техническия университет "Лулео". Устройството събира данни за влажността и структурата на пътното покритие, за температурата на въздуха и може да прогнозира предстоящото му състояние.

Лекар, роден в България, вдигна на крака парализиран мъж

38-годишният пожарникар Дарек Фидика направи първите си крачки след четири години парализа. Революционният успех се дължи на екип от по...

Тези данни се предават на централния компютър, който след обработката им изпраща съответната прогноза на специална програма в мобилните телефони на шофьорите. С датчиците сега ще бъдат оборудвани 1000 автомобила "Волво", които през зимата ще се движат по улиците на Гьотеборг.

От експеримента се интересува най-вече пътното управление, което ще може своевременно да хвърля пясък и сол по проблемните участъци, разказва ръководителят на групата създатели Юхан Каселгрен. Управлението е главен спонсор на проекта. Сега то използва стационарни сензорни устройства, монтирани в 800 точки по цялата страна.

"След 2-3 години новите автомобили ще получават "автоматична сигнализация срещу поледици". Самата технология вече е налице" - казва Юхан Каселгрен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии