Безжична мрежа ще се захранва от светлината

43258
Безжична мрежа ще се захранва от светлината
Снимка: Thinkstock

Учени от университета Оксфорд работят над технология за безжични мрежи, която използва светлина, за да предава информация по въздуха със скорост над 100 гигабита в секунда, съобщи Telegraph.

Технологията може да се окаже значително по-бърза алтернатива на Wi-Fi, която в момента достига 7 гигабита в секунда.

Най-мощния рентгенов лазер в света е факт

Учени от Калифорния са създали най-мощния рентгенов лазер в света, съобщи BBC. Устройството се нарича Linac Coherent Light Source и с...

Светлината вече се използва за пренос на данни с висока скорост през оптични кабели. В тях тя се придвижва през оптични нишки, използвайки пълно вътрешно отражение, при което няма загуба на информация. Предаването на данни по въздуха обаче е по-сложно, тъй като няма “светлинен тунел”, който да насочва сигнала към целта.

Учените, ръководени от инженера Доминик О’Брайън, са създали система, която използва базова станция, инсталирана на тавана на помещение, за да изпраща и получава сигнали от компютър. Предавателят и приемникът са оборудвани с технология, която отразява светлината в желаната посока, благодарение на система от течни кристали. Устройството функционира на разстояние до три метра, но при условие, че има директна видима връзка и при фиксирана позиция на компютъра.

Следващата стъпка от научния проект, според О’Брайън, ще бъде да се изобрети система за проследяване. Тя ще засича поставен на произволно място преносим компютър и ще създава връзка.

Разработката на О’Брайън е част от усилията да се създадат базирани на светлината безжични комуникации, наричани LiFi, които използват светлината, налична в дадено помещение, за да изпращат информационни сигнали. Миналата година британската компания PureLiFi съобщи, че е направила фитинг за електрическа крушка, който може да функционира като безжична мрежа в дома.

Жена роди 13 седмици след смъртта си

13 седмици, след като е била диагностицирана с мозъчна смърт 31-годишна жена стана майка. Невероятният случай е регистриран в Унгария. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии