BGVot - въпрос на личен избор

71360
BGVot - въпрос на личен избор
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Въпрос на личен избор – това е една от основите на представителната демокрация, основата на изборите – избори, които и в България предстоят след седмица и половина.

BGVot - новият начин да изкажеш мнението си

Онлайн гласуването: Как го правят по света

България изчаква за дата за референдум за промени в изборните правила. Едно от най-спорните предложения е това за електронното гласуван...


Въпрос на личен избор е и използването на мобилното приложение BGVot. То е разработено от варненската фирма „Щрак”, а автори на идеята са Искрен Георгиев и Иван Георгиев. Тяхната идея може да се обясни простичко – BGVot да се превърне в платформа, която да обедини българите в чужбина и българите като цяло чрез възможността да изразят мнението си по интересуващи ги важни въпроси и да научат повече по важни за тях теми. И платформа, на която да имат доверие.

Погледнато по-просто BGVot е усвършенствана социологическа агенция. Но такава, която се съобразява изцяло с потребителите си относно вълнуващите ги теми и такава, която не позволява лъжа – не позволява гласуване повече от веднъж от едно мобилно устройство. Приложението е защитено чрез специални алгоритми, които на база лични данни при създаване на профил в BGVot могат да разпознаят автора и да го отчетат само като един глас по дадена анкета – не повече. Освен това при гласуване в анкета всеки потребител избира как да го направи – анонимно или чрез обявяване на личните си данни – име, възраст, местоживеене, образование и т.н. Данните се пазят, но се оповестяват само от „собственика” им – не и от самото приложение. В бъдеще BGVot ще се превърне не само в платформа за анкети и обсъждане на важни и интересни въпроси чрез отворени отговори - защото в анкетите няма само предварително зададени отговори, а и възможност гласуващият да напише свое собствено мнение, което не се покрива от фиксираните отговори, но и платформа за информация. Информацията ще касае всякакви сфери на познанието, а за източници ще се използват реномирани и проверени имена - например такива, които са "санкционирани" от LinkedIn

BGVot е на практика на „два месеца” – от толкова време набира потребители. Свалено е 7 хил. пъти, като се използва активно от 3-4 хил. потребители според популярността на съответния въпрос, на който се отговаря.

А Искрен и Иван предлагат – който не вярва, нека опита да гласува повече от вендъж – от един профил, от едно устройство, при регистрирани два или повече профила от едно мобилно устройство или дори чрез фалшиви или крадени лични данни. Ако някой пробие сигурността на BGVot, може да сподели как го е сторил на bgvot.com/cheat-bgvot.

Депутатите отхвърлиха и електронното гласуване

Депутатите отхвърлиха предложението за електронно гласуване, предаде „Фокус”. Предложението бе направено от народните пред...

Възможно ли е BGVot да се използва и чрез настолен компютър, попита Actualno.com. Не, отговориха Искрен и Иван. И посочиха основната причина – сигурността. Настолните компютри не предлагат такива опции, каквито имат мобилните устройства. За да се ползва от настолен компютър и да е сигурно, че няма как да бъде излъгано чрез многократно гласуване от един човек/профил, BGVot трябва да бъде базиран на уебсайт. Засега не предвиждаме такова нещо, макар в бъдеще да планираме сътрудничество с интернет медии и социологически агенции, за да адаптираме BGVot към техни анкети и да ги направим по-сигурни и достоверни при онлайн гласуване, добави Искрен.

Ползите от BGVot


Авторите на иновативното приложение споделят, че с негова помощ ситуацията в България може да се обърне на 180 градуса. Защото ако 70% от над 2 млн. българи, живеещи в чужбина, гласуват по въпрос от общонационално значение, ще има 100% различна картина. И дадоха пример - с представителна анкета на bTV с въпрос на какъв тип медии вярвате най-много и използвате за източник на информация, изготвена от „Отворено общество”. В нея гласуват 1167 души, периодът на обработка е около 30 дни, а резултатите са – 79% в полза на телевизиите, 14% за интернет медиите и по 3% за вестниците и радиото. Същата анкета в BGVot, също с над 1000 участвали, показва други резултати – 59% в подкрепа на Интернет медиите, 31% за телевизиите, 6% за радиото и само 4% за вестниците. И обработката на резултатите е в реално време.

Друг интересен факт за BGVot е, че създателите му са предвидили възможност за отчитане на мнение на групи потребители, разделени по възрастов признак, както и на групи, разделени по регионален принцип. Приложението може да се използва и за въпроси, касаещи даден регион. Засега обаче тази функция не е активирана, тъй като iOS и Android все още не дават и не са разработили такива push notifications, които да позволяват използване на приложение само на географски принцип. Това обаче ще стане, вярват от „Щрак”.

Реформаторският блок иска референдум и електронно гласуване

Реформаторският блок ще подкрепи инициативен комитет за референдум и е твърдо за електронното гласуване. Това стана ясно на пресконфере...

По време на презентацията на BGVot, Иван и Искрен откровено споделиха целта си – тяхното приложение да послужи не само като своеобразна социална мрежа, но и като платформа за електронно гласуване. Всъщност от Европейския съюз вече има проявен интерес към BGVot точно във връзка с електронно гласуване за референдуми, сподели Иван пред Actualno.com. Има интерес и от двама чужди социолози – от наши не, добавя той, споделяйки, че е присъствал на една от кръглите маси за нов Изборен кодекс, организирани от Мая Манолова. На събитието попитах двама експерти на правителството има ли разлика между електронно и машинно гласуване. Когато те се спогледаха и замълчаха, просто станах и си излязох, сподели за Actualno.com с голямо огорчение Иван.

Авторът на този материал също споделя огорчението си от политическата ни класа така, както го сториха и собствениците на „Щрак”. Политиците ни искат нивото на интелект в България да си остане като в XV – XVIII век – ясно е защо. Ние обаче вярваме, че чрез технологиите може да се намери решение на всеки въпрос, убедени са Иван и Искрен. А след като BGVot вече е на разположение безплатно в Apple Store за iOS устройства и в Google Play Store за устройства, работещи под Android, защо да не го използва всеки българин, имащ смартфон? Само в България има над 2,5 млн. мобилни устройства, сочи официалната статистика на мобилните ни оператори – цифра, достатъчна за представителна извадка по който и да е въпрос. А Искрен и Иван казват категорично – приложението може да се ползва от всеки, включително и от държавни институции, но ние няма да продадем правата му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии