Arthesis: България може само да черпи с пълни шепи от технологичния напредък

20102
Arthesis: България може само да черпи с пълни шепи от технологичния напредък

Георги Чипов, Атанас Дюлгеров и Демир Тончев са екипът на българската компания за 3D покрития на протези – Arthesis, която се състезава за финансиране на стойност един милион долара, осигурени от Chivas Regal. Как се е родила идеята им, за кого са достъпни украсите на протезите и какво им дава участието в конкурса младите иноватори разказват в интервю за Actualno.com.

Разкажете ни за проекта си и участието ви с него в конкурса Chivas The Venture. 

Всичко започна когато решихме да направим подарък на наш приятел, който има протеза и е фитнес инструктор в сградата, в която развивахме нашия бизнес с 3D принтиране. Той сподели, че не харесва начина, по който изглежда протезата му. Това ни накара да се замислим как да използваме 3D принтирането за да променим външния вид на протезата му. Така се роди първата обвивка на Артезис. Усмивката на лицето на нашия приятел беше много силно вдъхновение за нас и това ни амбицира да накараме всички хора с протеза да се усмихнат по същия начин.

Участието ни в конкурса на Чивас ще ни изстреля напред и ще ни помогне да направим нашия продукт достъпен за всеки човек с протеза. До тук стигнахме глобалния финал в Сан Франциско следващия месец където целта е да сме в челната петица.

Какви са предимствата на 3Д технологията и какъв е погледът ви върху нейното развитие в България?

Обвивка за протеза на Arthesis спаси човек от фантомна болка. Гласувайте за тях!

Замисляли ли сме се какъв би бил животът ни, ако нямахме крака? Такава е съдбата на Камен -параолимпиец, роден с един крак. "На 400 м...

3Д принтирането се развива с невероятни темпове и позволява да се правят изключителни неща, които са много персонализирани и детайлни. Там където личният подход на изработка е ценен, могат да се направят чудеса със тази технология. Производство на отделни предмети далеч не изчерпва възможностите. Представете си 3Д принтирани зъби, изпринтена тъкан за скъсани коленни връзки… България може само да черпи с пълни шепи от технологичния напредък.

Достъпен ли е продуктът ви за повече хора, тъй като както е известно, много хора с увреждания са в затруднено финансово положение?

В момента имаме продукт, който се изработва с 3Д принтиране и е доста скъп. Затова измислихме начин да правим обвивките с друга технология, с която постигаме 7 пъти по ниска цена. Тя попада в границите, които социалното министерство покрива и реално всеки човек с ампутация, който би поискал нашия продукт, ще може да се сдобие с него независимо от финансовото си положение. По-евтиния вариант на обвивките ще бъде готов до края на годината.

Как ще развиете идеята си, ако спечелите конкурса ; какви са амбициите ви – смятате ли, че продуктът може да се разпространи на световния пазар?

Имаме запитвания и предварителни поръчки от целия свят – от САЩ, Бразилия, Япония, Англия, Германия, Тайланд, Австралия и много други държави. Много протезийни центрове изразиха желание да предлагат нашите продукти на пациентите си. Това ни дава увереност, че ще имаме много силно присъствие на световния пазар. Спечелването на конкурса би ускорило значително развитието ни.

Последни дни да подкрепим българския проект в глобалния конкурс The Venture

Шестнадесет стартиращи компании от цял свят, с мисия да променят живота на другите, са финалисти в The Venture. Българската компания за...

Какво е мнението ви за положението на хората с увреждания в България, прави ли се достатъчно за тях?

Положението определено не е от най-розовите и има още какво да се желае. Хубаво е, че се появяват все повече организации, които целят да подобрят живота на хората с увреждания.

Как и до кога могат да ви подкрепят хората?

На този етап хората могат да ни подкрепят, като гласуват за нас на този адрес: http://goo.gl/h7F27g Отнема само няколко клика. Гласуването ще продължи до края на тази седмица.

Разгледайте продуктите Arthesis на ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии