Apple и Swift 2.0 – отворен код и множество подобрения

27081
Apple и Swift 2.0 –  отворен код и множество подобрения
Снимка: Getty Images

На 8-ми юни в своята откриваща реч на Световната конференция на разработчиците на Apple – WWDC 2015, вицепрезидентът на Софтуерния отдел на компанията – Крейг Федериги, обяви, че програмният Apple език Swift заедно с компилатора и всичките библиотеки за него за iOS, OS X и Linux много скоро (още през тази година) вече ще бъде с отворен код за ползване. Той анонсира и пускането на подобрената версия Swift 2.0.

В същия ден в блога на Apple се появи и подробна публикация по темата. Според нея езикът от второ поколение ще функционира още по-добре от предходния, ще разполага с ново API за справяне с грешките и с първокласна поддръжка на проверкитеза наличност. А с подобренията на Apple SDKs платформените APIs ще пасват още по-естествено на Swift.

Вижте какво става с "умния" часовник на Apple при магнитно въздействие (Видео)

Справедливо е да се каже, че продуктите на технологичния гигант Apple предизвикват противоречиви реакции в потребителите. Докато някои ...

От Apple споделят, че според тях ще бъде невероятно, ако Swift е на всяка една от любимите платформи на потребителите. Компанията е силно развълнувана от възможностите, които програмният ѝ език с отворен код създава за нейната индустрия. В блог публикацията става ясно мнението на Apple, че благодарение на сигурната му защита, в комбинация с високата скорост, е напълно възможно Swift да измести C-базираните езици. От компанията обясняват, че Swift разполага с множество модерни функции, писането на него би могло да бъде дори и забавно, а и е изключително вероятно скоро да се използва на редица места.

Още през май в Интернет пространството се появи видеоклип, в който Паул Солт – създател на шест iPhone и iPad приложения, споделя 10 причини, поради които Swift е в пъти по-добър от всеобщо познатия Objective-C:

1. Swift е по-лесен за четене...

2. ... и за поддържане.

3. Swift е по-безопасен...

Apple среща трудности с шумно рекламирана нова платформа

Феновете на Apple, които вече нетърпеливо очакват пускането на новата платформа за домашна автоматизация – HomeKit, скоро няма да...

4. ... и е обединен с управление на паметта.

5. Swift изисква по-малко код...

6. ... и е много по-бърз.

7. Пред Swift ограниченията в избора на именаза проектите с отворен код са много по-малки.

8. Swift поддържа динамични библиотеки.

Какво трябва да знаете за 10-те най-разпространени програмни езика?

Програмистите днес са навсякъде. Тяхната работа е важна дори за бизнесите извън ИТ индустрията. И въпреки че за един софтуерен инженер ...

9. Swift Playgrounds стимулира интерактивното „кодене“.

10.  Swift е език, върху който програмистите могат да оказват влияние.

Но наред с многото позитиви от даването на свободен достъп до кода на епълския програмен език изниква и въпросът „Защо?“. Факт е, че не за първа година Apple е първенец в класацията за най-скъпи марки в света. Всеизвестно е и че компанията е сред лидерите в разработването на софтуер. Но поради затворения доскоро код на програмните ѝ езици повечето разработчици предпочитаха сравнително по-достъпните платформи на Android и Linux. Следователно отварянето на кода на Swift без съмнение може да бъде определено като стратегически подплатено. Но за хилядите програмисти по света, които вече ще разполагат с възможността свободно да се възползват от преимуществата на епълския език, това със сигурност няма значение.

Ако желаете да научите повече полезна информация за Swift, бихте могли да я откриете на сайта за разработчици на Apple.

Автор: Кристина Кацарска,Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии