10 препоръки за киберсигурност даде КСНС

5441
10 препоръки за киберсигурност даде КСНС
Снимка: iStock/Guliver

Повече пари за експерти по киберсигурността в МВР, ДАНС, Министерство на отбраната, Министерство на транспорта и Държава агенция „Разузнаване“, както и до края на 2016 година да се проведе национално учение по киберустойчивост с тестване на основните елементи от Националната стратегия за киберсигурност - това да 2 от 10-те препоръки на КСНС към Народното събрание и Министерския съвет за гарантиране на киберсигурността на България.

Останалите препоръки към правителството, цитирани от БГНЕС, са: да се инициират законодателни промени с цел окончателното приемане и транспониране на Директива на ЕС и ЕП относно мерки за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в ЕС и за защита на политическите и избирателните права на гражданите и в киберпространството; да се осигурят целево необходимите ресурси за изграждане на адекватни способности за киберсигурност и усъвършенстване на информационната инфраструктура, за реализиране на мрежовия модел за споделяне на информация и координация между организациите, отговорни за киберсигурността в държавата; да се предприемат действия, насочени за засилване на сътрудничеството с отговарящите за киберсигурността институции в ЕС и НАТО; правителството да задължи всички държавни институции да информират своевременно отговорните за противодействие служби за извършените срещу тях кибератаки.

Борисов за киберсигурността ни: Всеки ден се намира по някоя хакерска атака

Всеки ден се намира някоя хакерска атака. Факт е, че дори най-защитените са уязвими. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседаниет...

Министерство на отбраната, пък трябва да осигури изграждането на Оперативен център за киберотбрана, съгласно плана за развитие на въоръжените сили в България до 2020 г., както и да предприеме по-активна роля в организиране и провеждане на ежегодното учение на НАТО, както и да засили взаимодействието със съвместния Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за киберотбрана на НАТО в Естония, както и да командирова свои представители.

Кибератаките срещу България

По думите на президента Росен Плевнелиев България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури. Освен атаките от местните избори през миналата година, държавният глава се спря на установени случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура. Плевнелиев конкретизира, че при някои кибератаки се извършва подмяна на съдържание на интернет страници на институции и ведомства с послания, които съдържат антидемократична и радикализираща пропаганда, цел на кибератака и придобиването на чувствителна информация, бизнес взаимоотношения, сделки и последващо реализиране на измами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии